Blazine za dojenje

Blazina za dojenje enega dojenčka je narejena tako, da se prilega anatomiji vsakega ženskega in tudi moškega telesa (tudi oni želijo biti člen pri hranjenju po steklenički) in nudi dobro oporo pri dojenju ali hranjenju po steklenički.

Blazina za dojenje dvojčkov pa poleg tega omogoča še hkratno dojenje obeh dojenčkov, kar zelo prihrani čas in močneje stimulira laktacijo.

Obe blazini nudita dobro oporo pri počitku nemirnih novorojenčkov, saj vonj blazine po materi le-te umirja. Odlično služi pri začetkih posedanja dojenčkov, ker jih varno objame in zadrži v sedečem položaju.

Po končani namenski uporabi, postaneta obe blazini« najbolj uporabljan predmet pri počitku odraslih ali gledanju TV.

Vse blazine so kvalitetno izdelane. Prevleka je iz bombaža, polnilo pa je iz pralnih sintetičnih vlaken, ki obdržijo obliko in se na njih ne morejo razvijati bakterije, glivice , pršice ali plesni. Zaradi specifične oblike se perejo v vreči za pranje finega perila ali kar v prevleki navadnega vzglavnika pri temperaturi do 40 stopinj.

Navodilo za uporabo blazine za dojenje enega dojenčka

Blazino pričnemo nameščati na bočni strani pasu in jo zavrtimo tako, da so krajci na hrbtu. Iz posteljice vzamemo dojenčka in se udobno ter pokončno namestimo v naslonjač ali stol z naslonjali za roke. Noge položimo na prečko drugega stola ali na pručko. Dojenčka položimo predse na blazino in mu ponudimo bradavičko s kolobarjem (pri tem si lahko pomagamo z obema rokama). Dvignjene noge nagnejo dojenčka proti dojki, tako da lahko materini roki ob robu blazine le varujeta, ne nosita pa teže. Tako je dojenje udobnejše in manj naporno.

Če dojimo na postelji, sedimo pokončno in naslonjeni s hrbtom, noge pa pokrčimo toliko, da se dojenček nagne k dojki. Drugi varianta, če je bolj udobna,  je lahko tudi sedenje po turško.

Pri snemanju blazine je postopek obraten. Blazino zavrtimo na bok in jo snamemo ter odložimo.

Navodilo za uporabo blazine za dojenje dvojčkov

Priročno je, če imamo tudi blazino za dojenje enega dojenčka, sicer si pomagamo z navadno blazino.

Tistega od dvojčkov, ki še spi, odložimo v enojno blazino tik ob mestu, kjer bomo dojili. (najudobneje je na postelji ali kavču) in to tako, da je že nameščen v smeri dojenja. Tistega, ki je je hudo lačen in se glasno joka, previjemo, namestimo blazino po navodilih zgoraj in se udobno namestimo. Pristavimo ga na nasprotni strani od drugega dvojčka tako, da ima glavico spredaj ob dojki, telo pa vzporedno z bokom. Ko se dobro prisesa in začne intenzivno piti, vzamemo drugega od dvojčkov kar med spanjem iz blazine in mu ponudimo bradavičko s kolobarjem. Zaradi draženja z bradavičko in ker sliši svojega "tekmeca", začne tudi sam sesati. Dvojčka tako močneje stimulirata laktacijo, kar pripelje do izdatnejšega dojenja.

Ko se prvi napije ga dvignemo, počakamo da "podre kupček" in ga odložimo v enojno blazino. Počakamo, da konča tudi drugi in še njemu "podremo kupček".

Blazino obrnemo na bok in jo snamemo ter odložimo. Previjemo še drugega dvojčka in oba položimo v posteljico. V začetni fazi je dobro, če nam kdo pri opravilu pomaga, kasneje, s prakso pa postane to vsakdanje, nekajkrat dnevno rutinsko opravilo.